Primăria Comunei Giulvăz

județul TimișDespre istoria localitatii Giulvaz se poate vorbi foarte mult dar sa facem o distinctie intre cele stiute din inscrisuri si cele stiute din traditia locala ramasa nescrisa.

Astfel in lucrarea “Istoria Judetului Torontal” se afirma ca in anul 1243 anul pustiiri tatarilor in Giulvaz existatu un numar de 17 case locuite. Este atestata documentar prin diplomele din anul 1433-1497 care amintesc de pusta Giulvesz ca proprietate a familiei Bobal.

Apare locuita si sub turci,caci conscrierea din anul 1717,consemneaza localitatea ca apartinind districtului Ciacova sub denumirea de Giulvaz. Ca a fost o localitate importanata cel putin din punct de vedere strategic-militar ne-o spune o harta militara din anul 1761.

In anul 1779 se alipeste judetului Torontal de care apartine pina la sfirsitul primului razboi mondial.

In 1781 e cumparta-spune o alta lucrare de Naum si Constantin Dadani mai tirziu Dodony familia fiind inobilata.In orice caz in 1838 apare ca proprietate a acestei familii de la care o mosteneste contele Kiresky.

Sa vedem insa ce spune traditia locala,consemnata de catre preotul Nicolae Branutiu,in 1953 intr-o scurta cronica a parohiei, descoperita de catre parintele Teaha Cornel in arhiva parohiei.

Inainte de zidirea bisericii actuale in Giulvaz a existat o alta biserica,din lemn de stejar asezata la circa 20 m spre Nord de turnul bisericii actuale .Acolo pina in anul 1925 cind s-a construit actualul gard al bisericii a existat o cruce de lemn imprejmuita cu gard.

Aceasta afirmatie se bazeaza pe marturia unui batrin pe nume Ioan Andras sau Andrasiu,luata de autorul cronicii prin anul 1920.Atunci batrinul respectiv era in etate de peste 80 de ani,si sustinea ca bunicul sau a fost botezat in acea biserica de lemn.Iata ca daca ne intoarcem in timp cu 3 generatii ajungem la anul 1700 sau 1720.Binenteles ca data zidirii acestei biserici nu este cunoscuta.

Intre anii 1716-1718 turcii se retrag din cetatea Timisoarei si din tinut si in drumul lor spre Virsat dau foc satelor din drepata soselei Timisoara-Ciacova -Virsat.

Atunci a ars si localitatea Giulvaz impreuna cu biserica.Satele s-au refacut cu ajutor de la stat. Autor Criste Gavril